На 8 януари 1942 г. в Оксфорд се ражда британският физик

...
На 8 януари 1942 г. в Оксфорд се ражда британският физик
Коментари Харесай

8 януари – Днес Стивън Хокинг щеше да навърши 82 години

На 8 януари 1942 година в Оксфорд се ражда английският физик Стивън Хокинг.

Занимава се главно с космология и квантова механика, прочут е и като популяризатор на науката.

Въпреки тежкото си заболяване — амиотрофична латерална склероза — Хокинг не престава да се труди в региона на науката, показвайки, че физическото увреждане не прави никого по-малко кадърен да твори.

Има голям брой открития в региона на космологията, квантовата механика и теорията на струните. През 1971, в дружно със сър Роджър Пенроуз, дава математическо доказателство, подкрепящо теорията на Големия гърмеж: те са посочили, че в случай че Теорията на относителността е вярна, то тогава би трябвало да съществува една сингулярна точка във Вселенското пространство-време.

Хокинг е един от най-младите членове на Английското Кралско общество (1971), Командор на ордена на Британската империя(1982) и на други английски кралски оценки и награди за научноизследователска активност.

До 2009 е Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет (пост, заеман в миналото от Исак Нютон).

Сред най-популярните му книги са „ Кратка история на времето “, „ Черни дупки, бебета вселени и други есета “, „ На раменете на колосите. Най-значимите текстове в историята на науката “ и други Въпреки тежкото си заболяване (амиотрофична латерална склероза), Хокинг надминава всички песимистични прогнози и упования и живее, посвещавайки се на науката  - същински образец за силата на духа, пред която няма никакви граници.

На 14 март 2018 година английският физик умира в дома си в Кеймбридж на 76-годишна възраст.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР